Grootte en vorm

De vorm en grootte van je aquarium kan je helemaal zelf indelen. Je kunt kiezen voor een vierkant, langwerpig, driehoekig of rond aquarium (en ga zo maar door). Ook komt het tegenwoordig vaak voor dat een aquarium is verwerkt in een meubel, denk hierbij aan kasten of tafels. Men weet ondertussen wel dat een rond aquarium zoals bij een standaard goudvissenkom niet erg prettig is voor de vissen zelf, dus dat is af te raden. Is het aquarium echter groot en rond, met de zijwanden die in de hoogte recht zijn en niet gebogen, dan hoeft een rond aquarium geen probleem voor de vissen te vormen. Ondanks dat de keuze geheel aan jou is om te beslissen hoe groot het aquarium wordt, is het wel diervriendelijk om de vissen voldoende ruimte geeft om lekker rond te zwemmen.

Lamp, pomp en filter

Lampen

Er zijn vele verschillende lampsoorten waar je bij een aquarium uit kan kiezen, elk weer met zijn eigen doeleinden. Ook zijn ze in verschillende maten verkrijgbaar, zodat ze in meerdere aquaria gezet kunnen worden. De verschillende lampsoorten die verkrijgbaar zijn kunnen onder anderen de volgende doeleinden hebben:

  • Kleur van de vissen beter uit laten komen.
  • Kleur van de planten beter uit laten komen.
  • Het weergeven van normaal daglicht.
  • Het weergeven van een ander soort daglicht (bijvoorbeeld tropisch).
  • Het verkrijgen van licht in de diepere delen van aquaria.
  • Voor het nabootsen van een zo natuurlijk getrouw licht in een bepaald gebied
  • De nadruk leggen op een bepaald deel van het aquarium 
Er zijn lampen verkrijgbaar die algen zoveel mogelijk helpen voorkomen (algen kunnen namelijk ook door bepaalde lichtsoorten eerder in het aquarium groeien).

Pomp
In het aquarium moet het water lichtelijk stromen. De stroming van het water zorgt voor voldoende zuurstof in het aqaurium. Daarnaast kan de stroming ervoor zorgen dat het aquarium minder snel zal stinken (doordat het water constant in beweging is) en vissen zullen meer het gevoel hebben dat ze in natuurlijk water zitten (vissen zijn namelijk gevoelig voor stromingen). Bij een te harde stroming zullen vissen eerder dood gaan en zullen ook algen eerder onstaan.
De beweging van het water kan ook voor de vermenigvuldiging van reinigingsbactiën zorgen. Deze bacteriën breken schadelijke stoffen die zich in het aquarium bevinden af. Hiervoor moet de stroming sterkt genoeg zijn zodat deze de bacteriën van voldoende zuurstof en voedsel kan voorzien. Het water mag echter weet niet te hard stromen, want dan kunnen de reinigingsbacteriën hun werk niet goed doen.

Filter
Een filter is nodig om je aquarium goed schoon te houden en zit in de meeste gevallen verwerkt in de pomp. Het filter help voor een groot gedeelte bij het verwijderen van poep, planten en voedselresten. Deze blijven vervolgens in het filter zitten die je om de zoveel tijd even moet schoon maken, om verstopping te voorkomen (bij verstopping werkt het filter niet optimaal meer en zal het aquarium sneller vuil raken). Echter maakt/houdt het filter niet alles schoon en zullen sommige klusjes nog op een andere manier gedaan moeten worden, zoals het schoonmaken van de ramen.
Bij uitzondering heeft een aquarium geen behoefte aan een filter doordat er een evenwicht aanwezig is tussen vis, planten en voedsel. Dit komt echter niet erg vaak voor omdat dit evenwicht zeer lastig te verkrijgen is.
Bij een Mangrove aquarium wordt gebruik gemaakt van een zand/klei grond. Hierbij is het aan te raden om een grondfilter toe te voegen aan het aquarium. Vuil dat in de grond vast komt te zitten wil namelijk nog wel eens gaan rotten en dit kan vreselijk aan stinken.

Indeling

De bak is op vele verschillende manieren in te delen. Versiering, planten en vissen, er is van alles mee te doen. Het is ook heel leuk om geheel je eigen indeling aan je aquarium te geven, daardoor wordt jou aquarium uniek! Je kunt de keuze maken om je bak half vol te laten lopen met water, zo laat je de planten boven het water uitgroeien (en mogelijke versieringen kunnen zo ook boven water uitsteken). Dit wordt ook wel een paludarium genoemd. Dit is de standaard vorm die wordt gebruikt voor een Mangrove aquarium en zo boots je op een goede manier de natuur na in je aquarium. Je hebt ook de mogelijkheid om een deel van het aquarium boven het water te laten staan. Dit kan je bijvoorbeeld doen door zand langzaam omhoog te laten lopen tot deze boven het water uit komt of door gebruik te maken van een platform. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld de slijkspringer in je aquarium te houden, die ook voor een deel op het land leeft. 

Bodembedekking

Voor in een Mangrove aquarium wordt veel gebruik gemaakt van een zandbodem. Een voorbeeld hiervan is rivierbed zand (dit is verkrijgbaar in aquaria speciaal zaken) of akadama klei, ook kan men een bodem creëeren door  3/4 vette klei te mengen met 1/4 rivier zand of het mengen van 3/4 aquariumzand met 1/4 aarde. Zorg er wel voor dat de aarde die je gebruikt wel goed gefilterd en schoon is. Deze vormen geven het beste de natuurlijke bodem van de mangrove weer.
Zand is vrij moeilijk schoon te houden, wanneer er vuil tussen komt te zitten kan dit gaan rotten. Daarom is het aan te raden om een bodemfilter in te bouwen bij een mangrove aquarium.

Aquarium meubel

TL-verlichting (Special plant, Amazon day, Color plus)


-

Paludarium

Bodem bestaande uit 3/4 aquariumzand met 1/4 aarde. Slijkspringers hebben een tunnel gemaakt.