Large-Leafed Orange Mangrove

Tea Mangrove

Java Fern

Nep mangrove boomstam

Planten die thuis horen in de Mangrove

Er zijn maar een beperkt aantal planten die passen in een Mangrove aquarium. Hieronder vallen de volgende soorten:

  • Rhizophora Mangle - Red Mangrove: de meest voorkomende plant in een Mangrove type aquarium, hij is makkelijk te houden en vrij goedkoop in vergelijking met de andere planten). De pH waarde van het aquarium moet voor deze plant tussen de 5,3 en de 7,8 liggen.
  • Bruguiera Gymnorrhiza - Large-Leafed Orange Mangrove: Een iets duurdere Mangrove plant die een hele mooie rode bloem kan krijgen. De pH waarde in het aquarium moet voor deze plant tussen de 6.0 en de 8.5 liggen.
  • Pelliciera Rhizophorae - Tea Mangrove: Een zeer zeldzame Mangrove plant. Deze zul je ook niet snel in je aquarium krijgen.  De pH waarde in het aquarium moet voor deze plant tussen de 6.0 en de 9.0 liggen.
  • Rhizophora Stylosa - Stilted Mangrove: Een Mangrove plant die vrij veel kan hebben, zo kan deze tegen een koudere temperatuur dan de meeste Mangrove planten. Hij wordt wel eens verward met de Red Mangrove.De pH waarde in het aquarium moet voor deze plant tussen de 5,1 en de 9.0 liggen.

Planten die niet horen, maar wel kunnen

Voorbeeld van andere plantjes die je mogelijk wel in het aquarium zou kunnen planten maar die hier niet echt in thuis horen:

  • Java Fern: een plant die in het brakke water van een Mangrove aquarium kan overleven. De plant zorgt voor wat meer variatie in het aquarium en is een goede schuilplek voor de vissen. De pH waarde va het aquarium moet voor deze plant tussen de 5 en de 8 liggen.
  • Lobelia Cardinalis: Deze plant kan zowel boven als in het water leven. In het water krijgt deze een rode kleur en in het water een groene kleur. De pH waarde va het aquarium moet voor deze plant tussen de 6 en de 7,5 liggen.
  • Echinodoris tenellus: Dit is een plant die je goed aan de oever kan zetten wanneer je een Paladarium hebt. Bij een Paladarium is een deel van je aquarium vaste land, dit deel van het aquarium staat dus niet onder water. Deze plant kan voor een deel boven water staan, hier kan hij dan bloemetjes krijgen. De pH waarde va het aquarium moet voor deze plant tussen de 6 en de 7,5 liggen.

Versiering

Er zijn verschillende manieren waarop je het aquarium in kan richten, hier staan een aantal hulpmiddelen die het aquarium een echte Mangrove tintje geven:

- Grotere en kleinere stenen in het aquarium (hier groeien vaak ook de planten langs en omheen)

- Nep Mangrove boomstammen (deze zijn in vele verschillende vormen verkrijgbaar)

- Echte stukken boomstam (hierdoor wordt het water brakker, dit is in de natuur ook het geval)

- Beeldjes (dit is in de natuur natuurlijk niet het geval, maar het kan wel leuk in het aquarium staan. In sommige gevallen kan het ook een schuilplek voor je vissen vormen).