Slijkspringers

Schuttersvis

Killivisjes

Dwergkogelvis

Labeo Bicolor

Nieuwe vissen in zakken om te acclimatiseren

Vissen die thuis horen in de Mangrove

Er zijn maar een beperkt aantal vissen die worden gebruikt in een mangrove aquarium waarbij die persoon de natuurlijke sitautie willen nabootsen. Dit zijn de volgende:

  • Slijkspringer: (zie ook plaatje bovenaan de pagina) Dit is een vis die behoort tot de baarsachtigen en leeft alleen in brak water. Hoewel hij prima kan zwemmen in water leeft hij toch het meeste op het (zeer vochtige!) land, waar hij ook zijn voedsel zoekt, en daarom is bij een slijkspringer ook een paludarium nodig. Ze kunnen vrij hoge sprongen maken (denk hierbij aan +/- een halve meter) en daar moet rekening mee gehouden worden met de aankoop van een aquarium. Een slijkspringer kan leven in water met een pH waarde van 7,0 - 8,5 een hardheid van 10 - 25 (dH), een temperatuur van 25 tot 30 graden celcius en een laag tot middelmatig zoutgehalte.
  • Schuttersvis: De schuttervis leeft in scholen en kan dus niet alleen in een aquarium worden gehouden. Ze voelen zich prettig in brak water en eten levend voer. In het wild eten ze insecten, ze schieten een waterstraaltje naar de insecten boven water waardoor deze neergehaald worden en zo in het water terecht komen. Een schuttersvis kan leven in water met een pH waarde van 7,5 - 8,0 een hardheid van 12 - 20, een temperatuur van 25 - 30 graden celcius en een middelmatig zoutgehalte.
  • Killi visjes: Dit soort is vrij gemakkelijk te houden in een aquarium. In het wild leven ze in kleine poelen die vaak droogliggen in de zomer, iets wat de visjes niet overleven. Hierdoor is hun manier van voortplanten vrij bijzonder. Het mannetje haalt het vrouwtje over om eitjes te leggen (dit gebeurt op de bodem), vervolgens bevrucht hij deze eitjes. De eitjes overleven de droogligging wel en zodra er weer water en wat stroming in de poel komt komen ze uit. Een killivis kan leven in water met een pH van 5,5 - 7,5 een hardheid van 5 - 15, een temperatuur van 22 tot 28 graden celcius en een laag zoutgehalte.

Vissen die niet horen, maar wel kunnen

Hoewel hierboven een paar vissen staan beschreven waarvan de Mangrove een natuurlijke leefomgeving is, is het ook een mogelijkheid om andere vissen te houden in een Mangrove-aquarium. Hieronder staan een aantal voorbeelden van vissen die ook in het aquarium te houden zijn:

  • Dwergkogelvis: Deze vis heeft behoefte aan een eigen territorium en dus ruimte. Hij kan samenleven met vissen die geen grote vinnen hebben (deze wilt hij namelijk nog wel eens bijten). Een dwergkogelvis kan leven in water met een pH van 6 - 9, een hardheid van 15 - 30, een temperatuur van 22 tot 26 graden celcius en doet het het beste in brak water.
  • Labeo bicolor: Het lichaam van deze labeo is diepzwart met een knal oranje/rode staart. Hij is niet vriendelijk tegen zijn eigen soort en heeft veel schuilplekken nodig. Ook voelt hij zich beter op zijn plek met het licht gedempt. De vis is zeker geen beginnersvis, hij is vrij lastig om te houden. Een Labeo bicolor kan leven in water met een pH van 6 - 7,5, een hardheid van 8 - 16 en een temperatuur van 23 tot 28 graden.
  • Er zijn genoeg andere vissen die mogelijk zouden kunnen overleven in een mangrove type aquarium en, zoals al eerder gemeld, het is natuurlijk ook mogelijk om alleen het uiterlijk van een mangrove aquarium na te bootsen, om vervolgens het water e.d. op een andere manier in te vullen.

Nieuwe vissen in de bak

Wanneer je nieuwe vissen wilt toevoegen in je aqarium is het als aller eerste belangrijk om te weten of de vissen die je in het aquarium wilt zetten wel samen gaan met de andere vissen in je aquarium en of ze kunnen leven in het biotoop dat jij hebt gecreëerd. 

Wanneer je dan eenmaal je vis(sen) hebt aangeschaft en deze in je aquarium wilt zetten, onderga dan de volgende stappen:

  • Plaats het zakje met de vissen in het aquarium met de opening naar boven (de zak hoeft nu nog niet open gemaakt te worden). Op deze manier zal de temperatuur van het water in de zak (waarin de vissen voorheen altijd in hebben geleefd en aan zijn gewend) zich langzaam aanpassen aan de temperatuur van het water in je aquarium.
  • Maakt vervolgens de zak open, rol hierbij de randjes iets op zodat je een soort 'luchtband-effect' krijgt. Hierdoor blijft het zakje drijven zonder dat je deze zelf vast hoeft te houden. 
  • Schep om de 10 minuten een kopje water in de zak. Op deze manier zal de vis langzaam wennen aan de temperatuur in je aquarium. Doe dit minimaal 3x.
  • *Vervolgens kunt u de vis(sen) uit het zakje in je aquarium laten zwemmen.

Een vis is zeer gevoelig voor temperatuur verschillen, ze kunnen dit zeer nauw waarnemen en als ze geen rustige overgang van de ene naar de andere temperatuur krijgen kunnen ze hier al snel aan overlijden.

*Sommige mensen zijn van mening dat het water uit de zak niet in het aquarium zou moeten komen. Dit omdat het mogelijk invoeld heeft op de waardes die in je aquarium aanwezig zijn. Mocht je hier bang voor zijn kun je de vissen ook door middel van een schepnetje overzetten.